Fyto (kruiden)therapie


Wat is fyto (kruiden) therapie? 

Fytotherapie, of kruidengeneeskunde, wordt al sinds vele eeuwen gebruikt om de gezondheid te behouden of te herstellen.
De medicatie wordt gemaakt van plantendelen, zoals de wortel, de bladeren, vruchten en zaden, afhankelijk van welk deel de werkzame inhoudsstoffenbevat.
Vervolgens worden deze verwerkt in druppels (tinctuur), tabletten, poeders of kruidenthee.
In de natuurgeneeskunde behandeling willen we het zelfgenezend vermogen van het individu stimuleren. Ziekte ontstaat wanneer het zelfgenezend vermogen tekort schiet. De oorzaken hiervan kunnen divers zijn. Om die reden is het belangrijk om tijdens het eerste consult je klachten goed in beeld te brengen, zodat ik een voor jou passen kruidenrecept kan samenstellen. 
Meestal gaat dit samen met leefstijl- en voedingsadviezen. Vervolgens bestel ik het kruidenrecept bij de Natuurapotheek of bij Natural Balance. Deze leveranciers sturen de kruiden per post naar je toe en je rekent het recept dan ook bij hen af.

Wanneer fyto (kruiden) therapie? 

Als je kruiden wilt gaan gebruiken is het belangrijk dat je de medicatie die je eventueel gebruikt meeneemt naar de praktijk om eventuele interactie uit te sluiten. 
Kruiden kunnen bij heel veel klachten ingezet worden. Zeker in deze tijd, waar ik relatief veel 'leegte beelden' zie, kan het van belang zijn de behandeling met acupunctuur aan te vullen met kruiden die een opbouwende werking hebben. 
Er is tegenwoordig best veel zomaar te koop en rondom kruiden heerst dan ook het beeld: 'baat het niet, dan schaadt het niet.' Dit is echter niet waar; verkeerd kruidengebruik kan wel degelijk een nadelig effect hebben. 

Wordt het vergoed?

De kruiden zelf worden vaak niet vergoed. Wel wordt het consult bij de natuurgeneeskundige vanuit de aanvullende verzekering meestal vergoed. Kijk hier voor de vergoedingen.