Acupunctuur


Wat is acupunctuur? 

Acupunctuur is een onderdeel van de al eeuwenoude Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). 
Deze geneeswijze ziet de mens als één geheel: lichaam en geest. Het lichaam werkt als het ware als een landschap, waarbinnen alle lichaamsfuncties en organen harmonieus met elkaar samenwerken en in elkaar overgaan. 
Als er lichamelijke of mentaal/emotionele klachten ontstaan, dan is deze harmonie ergens verstoord. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. In het eerste consult kijken we hoe bij jou de balans verstoord is, waardoor ik kan bepalen wat er nodig is om weer terug naar gezondheid te gaan.
Bij een acupunctuur behandeling maak ik gebruik van hele dunnen naalden, die je nauwelijks voelt (acus=naald, punctum=prik). 
Ons lichaam heeft een uitgebreid stelsel van meridianen (energiebanen). Door op die meridianen bepaalde punten te prikken, kunnen de verstoringen worden hersteld. Acupunctuur zet het lichaam en de geest vervolgens aan om zichzelf te genezen.

Wanneer acupunctuur? 

Acupunctuur is voor veel klachten/aandoeningen een geschikte natuurlijke therapie. Het grote voordeel van acupunctuur is dat het geen bijwerkingen heeft. Klik hier voor de lijst met indicaties die door de World Health Organization is opgesteld. 

Ook kan acupunctuur een goede ondersteuning zijn bij chronische ziekten of helpen bij het herstel na een operatie of ongeval. Natuurlijk zijn er ziekten of situaties zoals kanker waarbij acupunctuur het probleem niet kan verhelpen. Wel kan acupunctuur in die ge
vallen de symptomen verminderen of wegnemen. 
Een acupunctuur-behandeling verbetert de gehele energiehuishouding, waar
door over het algemeen snel een fitter en gezonder gevoel ervaren kan worden. 

Maar ook kun je denken aan acupunctuur als je je gezondheid op peil wilt houden. Het heeft een goede preventieve werking. Het vergroot de natuurlijke weerstand, het verhoogt de pijngrens en het stimuleert de levenslust.

Wordt het vergoed?

Afhankelijk van uw zorgverzekering is gehele of gedeeltelijke vergoeding mogelijk. Raadpleeg hier voor de vergoedingen.

Tao schiep Eén.
Eén schiep Twee.
Twee schiep Drie.
De Drie schiepen de Tienduizend Dingen.
De Tienduizend dingen bevatten Yin en Yang.
En door middel van Qi bereiken ze harmonie.
(uit: Tao-te Ching
)